Administrare site web ce înseamnă si cat costa?

administrare site web
Articol actualizat pe data de 6 octombrie 2024

In acest articol exploram cele mai bune practici si variantele legate de administrare site web. Indiferent ca vrei sa te ocupi chiar tu de mentenanța site-ului sau vrei sa apelezi la servicii profesionale prin externalizarea acestor procese, te afli in locul potrivit. Fie ca discutam despre un simplu blog, un magazin online sau un site pentru afacerea ta, este esențial să știi cum să îl gestionezi corect. Vom discuta despre aspecte precum încărcarea rapidă a paginilor, optimizarea motoarelor de căutare (SEO), gestionarea conținutului și a securității site-ului.

Ce înseamnă administrarea unui website?

Administrarea unui website se referă la un set de acțiuni preventive si proactive legate de gestionarea și menținerea acestuia pentru a asigura o funcționare eficientă și optimă. Printre acestea se numără remedierea erorilor de platforma, actualizarea certificatelor de securitate (SSL), menținerea politicilor de securitate (Firewall si Antivirus), optimizarea vitezei de încărcare a site-ului, actualizări de platforma si plugin-uri, implementarea unei politici de back-up, dar si recomandări cu privire la vizibilitatea site-ului pe Google. Opțional, administrarea unui site se poate referi la modificări si actualizări de conținut, adăugare de produse si alte modificări.

Importanta administrării eficiente a site-ului

Din perspectiva securitate este esențial ca site-ul tău sa fie la curent cu ultimele update-uri de platforma si de plugin-uri. De cele mai multe ori lipsa actualizărilor este principalul vector de atac. Ti-am pus la dispoziție o lista de vulnerabilități din WordPress. Este important sa ai un back-up cel puțin săptămânal pentru situația in care site-ul tău este compromis. Un ultim pas ar însemna configurarea unui modul de firewall si antivirus care sa blocheze autentificările neautorizate dar si scripturi malițioase.

Tot in zona de securitate intra si partea de certificat de securitate care ar trebui reînnoit anual pentru a asigura ca datele dintre browser si site sunt securizate. Mai mult decât atât un site care nu are un certificat valid va fi blocat de Google, de browsere, de Windows Defender sau de antiviruși. Exista mai mulți vendori de certificate SSL, cele mai multe gratuite. Ai aici o lista cu o analiza pe larg a opțiunilor existente.

Optimizarea continua a performantei website-ului este de asemenea un factor important. Un site rapid înseamnă o experiența mai buna pentru vizitatori si o poziție mai buna in rezultatele Google. Aceste setări trebuie făcute manual in cazul unui site custom, sau o combinație de configurări manuale + un plugin de caching in cazul WordPress (aici amintim LiteSpeed Cache, W3 Total Cache si WP Fastest Cache). Mare atenție însă, exista setări avansate care configurate greșit pot îngreuna si mai mult viteza site-ul.

Din punct de vedere SEO, in partea de mentenanță website intra doar SEO tehnic, setări de baza care sa semnaleze in mod clar conținutul paginilor către motoarele de căutare.

Modificările de structura, conținut si/sau adăugare de produse noi ar trebui tratate ca si proiect separat sau prinse intr-un număr lunar de buget de ore pentru aceste modificări.

Trenduri in administrarea site-ului.

In urma experienței cu administrarea site-urilor clienților noștri am identificat o serie de trenduri la care ar trebui sa fii atent.

Se pune tot mai mult accent pe performanta si viteza. Din moment ce tot mai multe website-uri oferă conținut si servicii similare, pe lângă partea de SEO, cel mai important este ca site-ul tău sa se încarce rapid si sa le ofere vizitatorilor o experiența memorabila. Un bun punct de început pentru a-ti scana site-ul pentru recomandări de îmbunătățire viteza este Google PageSpeed Insights.

Tot in urma scanării pe link-ul de mai sus vei obține informații valoroase despre versiunea mobila a site-ului tău. De la an la an, observam tot mai multe vizite venind de pe dispozitive mobile (mobil si tableta). Site-ul tău ar trebui sa fie optimizat pentru afișarea conținutului pe toate tipurile de dispozitive.

Aspectele de conformitate sunt si ele in topul cerințelor de la clienți. Fie ca vorbim despre adăugarea/actualizarea de termeni si condiții, politica de confidențialitate sau cookie, este foarte important ca acestea sa fie conforme cu legislația in vigoare. De asemenea, afișarea pictogramelor SOL si SAL pentru rezolvarea disputelor online este o cerința legala esențială.

Tot in ultima perioada observam tot mai multe cerințe de adăugare a componentelor ce țin de automatizări si inteligenta artificială. Fie ca vorbim despre sincronizarea automata a produselor din magazinul online cu eMag, colectarea datelor din formularele de contact direct intr-un CRM sau chat boți bazați pe inteligenta artificială, cuvântul cheie din ultima perioada este automatizare!

Administrare interna vs externalizarea mentenanței site-ului.

Cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul sunt timp, costuri si cunoștințe. Fiecare dintre cele doua opțiuni are avantaje si dezavantajele sale.

Daca vorbim despre administrarea interna, da, vei economisi bani pentru ca te vei ocupa chiar tu de toate aspectele ce țin de site.

Dezavantajul este ca vei pierde timp si va fi nevoie sa te specializezi într-o zona de expertiza care nu este core business-ul tău.

Având in vedere ca aceste costuri de administrare nu sunt așa ridicate, ar trebui sa lași o echipa de experți sa se ocupa de mentenanță site-ul tău, iar tu sa te ocupi de dezvoltarea afacerii tale.

Decizia de a administra un site intern sau de a externalizare suport website depinde de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea afacerii, complexitatea site-ului și bugetul disponibil. Pentru companiile mari, cu resurse suficiente și nevoi complexe, administrarea internă poate oferi controlul și flexibilitatea necesară. În schimb, companiile mici sau mijlocii ar putea beneficia mai mult de pe urma externalizării, obținând acces la expertiză și resurse specializate fără costuri ridicate.

Cât costă administrare site-ului

Oferta noastră de administrare website începe de la € 79 / luna si include:

  • Certificat de securitate SSL (HTTPS)
  • Firewall/Antivirus
  • Back-up zilnic
  • Optimizare avansata caching (viteza)
  • Actualizări regulate de securitate
  • Update site, server si plugin-uri
  • CDN in unul dintre cele 250 de datacentere (viteza)
  • Remediere erori platforma.

Concluzie

Administrarea eficientă a unui website este esențială pentru a atrage utilizatori, a crește vizibilitatea online și a obține rezultate mai bune. Asigura-te că iți actualizezi constant website-ul și că îl optimizezi pentru a oferi o experiență plăcută utilizatorilor. Prin aplicarea acestor practici bune, vei putea gestiona cu succes website-ul și vei putea construi o prezență online așa cum iți dorești.

 

 

 

 

Abonarea ta nu a putut fi salvată. Te rugăm să încerci din nou.
Mulțumim, te-ai înregistrat cu succes!

Adresa ta de e-mail este folosită doar pentru a-ți trimite newsletter-ul nostru și informații despre activitățile stringtech.ro. 

Folosim Brevo ca platformă de marketing. Prin trimiterea acestui formular esti de acord ca datele personale pe care le-ai furnizat să fie transferate către Brevo pentru prelucrare în conformitate cu Brevo's Privacy Policy.

    lasa un comentariu

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    incepe acum

    primul pas catre o super colaborare.

    Ghid SEO
    GRATUIT

    Descarca acum si afla cum poti ajunge pe prima pagina Google!
    Abonează-te la newsletter!
    [hubspot type="form" portal="26932850" id="f925e492-1ed6-49b8-a1bc-62544210e93a"]