Chiar daca la prima vedere poate părea o operațiune simpla, procesul de refacere site este o operațiune care trebuie bine planificata, care implica alegeri strategice si o viziune holistica asupra tipului de afacere pe care îl desfășori. Daca totul decurge așa cum trebuie, rezultatele vor putea fi măsurate relativ rapid.
Având in vedere ca tehnologia se afla într-o continua schimbare, iar site-ul este unul dintre primele puncte de contact pe care le ai cu clienții tai, este extrem de important ca acesta sa fie optimizat din toate punctele de vedere.
Indiferent ca discutam despre design-ul site-ului, funcționalități generale sau specifice, experiența in sine, viteza si de ce nu poziția pe Google, este esențial ca toate aceste aspecte sa fie bine puse la punct si adaptate constant.
Din păcate, de cele mai multe ori, site-ul este văzut ca un cost si nu o investiție. Si pe buna dreptate, ai investit sute-mii de euro într-un site, dar acesta nu produce niciun lead. Frustrant. Probabil ca nu ai avut un partener care sa iți spună ca un site bun este doar primul pas. O sa tratam aceasta tema într-un articol viitor.
Presupunând ca site-ul tău nu mai corespunde cu standardele moderne primul pas ar fi sa încerci sa ‚repari’ pe fundația existenta. Chiar daca aceasta este cea mai rapida, simpla si ieftina varianta, nu este întotdeauna cea potrivita.
Din discuțiile noastre cu clienții am extras câteva criterii care sa-ti indice faptul ca o modernizare nu mai este posibila si vei avea nevoie de un site nou.
CMS vechi – asta înseamnă ca ‚sistemul de operare’ al site-ului tău este depășit. Si chiar daca nu este un CMS vechi, fiind mai puțin popular este greu de administrat. Probabil ca daca CMS-ul tău nu se regăsește in top 10 de aici si nu ai un motiv specific pentru aceasta alegere, ar trebui sa îl schimbi.
Builder vechi – Aici intra soluții lente si cu funcționalități reduse construite pe arhitecturi vechi, câteva exemple Beaver Builder sau Divi.
Tema veche – O situație destul de comuna. Majoritatea freelencerilor care construiesc site-uri aleg o tema de 30-60 euro, o instalează, o configurează si lansează site-ul. Printre dezavantajele majore: temele sunt greu de modernizat, oferă funcționalități limitate de personalizare si de cele mai multe ori sunt lente.
Folosești un site ‚custom’ – Indiferent de ce iți spune băiatul de pe TikTok, site-urile custom sunt si vor rămâne o nișă. Asta pentru ca trebuie sa bazezi pe o echipa care sa iți facă mentenanța, administrarea si modificările din perspectiva vizuala. O sa detaliem într-un alt articol toate dezavantajele. O analogie buna ar fi ca in loc sa iți cumperi o mașină care s-a dovedit ca este sigura, fiabila si interesanta din punct de vedere vizual, alegi sa te duci la un service care ti-o construiește pe bucăți si iți spune ca ai control 100%.
Viruși – Asta este de la sine înțeles, am avut clienți care nu mai puteau accesa site-ul din cauza ca nu au avut pe cineva care sa facă update-urile de securitate. Sigur, o soluție de administrare si back-up ar putea sa rezolve foarte ușor acesta problema, dar nu toata lumea este dispusa sa investească acei extra 5 euro pe luna ca sa prevină o astfel de situație.
Blacklist – pe lângă situația in care folosești cuvinte ‚interzise’ in numele domeniului sau activezi pe niște nișe dubioase, site-ul tău poate intra pe lista neagra a antivirusurilor sau motoarelor de căutare si din alte motive. De exemplu daca folosești un hosting ieftin unde sunt găzduite la un loc mai multe site-uri, daca unul dintre acestea face ceva ‚nepermis’ toate site-urile de acolo vor avea de suferit.
Nu mai ai acces la site – băiatul care ti-a făcut site-ul a plecat cu toate datele pentru ca nu ai avut un contract sau predarea proiectului nu s-a produs așa cum trebuie.
Mai exact vorbim despre doua scenarii:
Refacerea de la zero a site-ului – in situația in care conținutul, aspectul si structura nu mai sunt reprezentative pentru afacerea ta, este indicat sa refaci site-ul. In aceasta situație, vorbim de un site nou. Din păcate, fiecare agenție are modalități diferite de creare a site-ului, de aceea este de multe ori mai costisitor sa înțelegi care sunt setările si automatizările care au fost făcute anterior (mai ales daca vorbim despre custom-code) decât sa o iei de la zero. Operațiunea nu este însă simpla, ideal structura site-ului ar trebui sa fie similara si daca nu este, Google trebuie anunțat cum s-a modificat aceasta.
Refacerea parțială – in situația in care ai totuși o fundație solida si nu bifezi niciun punct din lista de mai sus, este mai deștept sa alegi refacerea parțială. Aici totul începe cu un audit astfel încât sa eliminam elementele care nu sunt necesare, sa înțelegem structura, daca setările de baza sunt configurate așa cum trebuie si sa înțelegem pe baza datelor existent cum interacționează utilizatorii cu site-ul tău.
In primul rând beneficiezi de un design fresh, proaspăt si care reprezintă corect afacerea ta. Adevărul este ca majoritatea clienților care ajung sa cumpere un serviciu/produs accesează site-ul pentru informare si credibilitate. Un design învechit iți face un deserviciu major, pierzând potențiali clienți.
Apoi, daca site-ul este refăcut așa cum trebuie (si îmbinat cu alte strategii de marketing) te poți aștepta la rezultate măsurabile. De la vizite prin optimizări SEO si o strategie pe termen mediu, pana la conversia mai eficienta a clienților prin trasarea unei traiectorii clare a fiecărui utilizator. O experiență pe care o gândim împreună astfel încât sa duca la cele mai bune rezultate.
Automatizările sunt si ele o parte importanta a unui site. Tehnologia a avansat foarte mult si nu mai este atât de costisitor sa implementezi automatizări complexe. Poți de exemplu sa iți listezi automat produsele din magazinul tău online pe eMag, sa emiți automat facturi si sa trimiți comanda către curier in momentul in care un client a făcut o achiziție. Mai mult poți sa trimiți notificări pe email clienților care au adăugat produse in cos, dar nu au finalizat comanda.
Un alt beneficiu este utilizarea de tehnologii moderne. Adică site-ul tău este mult mai rapid si sigur pentru vizitatorii tai. Acest lucru este extrem de important si in modul in care Google alege cum sa afișeze rezultate in pagina de search.
In concluzie, poate fi destul de evident când site-ul tău are nevoie de refacere site completa sau o modernizare. Nu trebuie confundata nevoia de refacere a site-ului cu faptul ca ‚te-ai plictisit’ de site-ul actual. Modificările frecvente nu sunt nici ele bune, decât atunci când ceva este fundamental greșit.